USA trappar upp i Kaukasus


Mycket oroande tecken kommer nu från Kaukasus. Det är ryska nyhetssajten RBK Daily (http://www.rbcdaily.ru/), som rapporterar att kommersiella försäkringsbolag inte längre försäkrar fartygstransporterna i området runt Georgien och att den amerikanska staten i stället går in och tar över ansvaret. Till stor del utgörs dessa fartygstransporter av krigsmateriel som USA nu pumpar in i Georgien och Ukraina. Samtidigt förflyttar Ukraina trupper mot sina östra gränser.

I morgon samlas NATO-ländernas utrikesministrar i Bryssel. Man misstänker att beslut kommer att fattas om att utan kandidattid ansluta Georgien och Ukraina, och USA hoppas då att det gamla Europa ska se mellan fingrarna och acceptera faktum. Någon dialog med EU kommer inte att föras, eftersom motståndet är för stort. Motståndet till en NATO-anslutning är också stort i t.ex. Ukraina, vilket bara detta kan leda till stora inrikespolitiska konflikter.

Det står allt mer klart att USA understödjer ett militärt ingripande av Georgien för att återta Sydossetien och Abchazien. Detta kommer givetvis Ryssland att svara på direkt. Det kommer att leda till ett omfattande krig i Kaukasus, som inte kommer att vara över på fem dagar. EU borde göra allt som står i dess makt för att förhindra denna utveckling.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *