Ultranationalister hotar framförhandlade vapenvilan i Ukraina


Högra sektorns ledare i Ukraina, Dimitrij Yarosh, valdes in i det ukrainska parlamentet efter att hans ultranationalister bildat parti i mars 2014. Nu meddelar han att hans radikala rörelse inte accepterar den överenskomna vapenvilan, som ska träda i kraft söndag natt. Hans grupper anser sig ha rätten att fortsätta kriget. Han säger vidare att president Poroshenko borde ha vänt sig till USA och Storbritannien, som har en mer anti-rysk inställning.

Förutom Yaroshs ultranationalister organiserades en rad andra pro-parlamentariska ultranationalistiska grupper i Kiev efter Majdankuppen, t.ex. Aidar-, Azov- och Donbassbataljonerna. Amnesty International har rapporterat en rad grova övergrepp utförda av Aidarmedlemmar som agerade i Luganskregionen. Medlemmar från Azov- och Donbassbataljonerna har regelbundet konstaterats bära nazistsymboler som hakkorset.

De radikala rörelserna, som strider i östra Ukraina mot rebellerna, har vägrat acceptera Kievmakten och till och med hotat dess medlemmar. Under tiden har den amerikanska militären annonserat att man ska förse Ukraina med soldater för att träna Nationella Gardet.

I juli 2014 satte Interpol upp Yarosh på listan över önskade personer, och högsta domstolen i Ryssland har också efterlyst Yarosh för samröre med internationellt efterlysta terrorister.

Rätt mycket pekar alltså i riktning mot att president Poroshenko inte har kontroll över dessa radikala grupper och att det finns stor risk att de kan äventyra den i Minsk överenskomna vapenvilan, framförhandlad mellan förbundskansler Merkel samt presidenterna Hollande, Putin och Poroshenko.

Kommer då slentrianmässigt misslyckandet att skyllas på Ryssland och nya sanktioner införas mot landet?

, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *