Syrienkonflikten


Carla del Ponte, tidigare statsåklagare i Schweiz, medlem i FN:s specialkommission för undersökande av brott mot mänskliga rättigheter i Syrien, tidigare åklagare för den speciella krigstribunalen i Rwanda och krigstribunalen för f.d. Juguslavien där Slobodan Milosevic var den huvudanklagade, hävdar att FN:s expertkommitté inte har funnit bevis för att det skulle vara den statliga armén som ligger bakom den förmodade attacken med kemiska vapen i Damaskus under föregående vecka. Korrespondenten Dmitry Zelenin rapporterar via ITAR-TASS att vittnesuppgifter, från drabbade i östra Huta nära Damaskus, klart indikerar att nervgasattacken med sarin var utförd av oppositionella krigare. Reuters skriver vidare att al-Qaida opererar kraftfullt i Syrien just nu och mot den sittande regeringen. Tidigare har Carla del Ponte framfört att FN har starka, men inte helt avgörande, bevis för att kemiska vapen också användes av oppositionella i Aleppo.

Vladimir Chizov, permanent representant för Ryssland i EU, säger i ITAR-TASS 28 augusti att försöken att lägga fullt ansvar för den senaste kemattacken på Damaskus ger en deja-vu-upplevelse från början av NATO:s Balkanoperationer och USA:s krig i Irak. Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov höll igår ett telefonmöte med FN:s specielle representant och Arabförbundets Lakhdar Brahimi, där han menar att en militär lösning av konflikten ovillkorligen skulle leda till en destabilisering inte bara av Syrien utan av hela regionen.

Ikväll rapporteras också om att oppositionen i Storbritannien försöker bromsa den miltära lösning som David Cameron, säkert understödd av USA, försöker forcera fram. Svenske utrikesministern Carl Bildt framförde liknande synpunkt i Rapport igår kväll.

Det är frapperande att USA, Storbritannien och Frankrike så kraftigt ger sitt stöd till den syriska oppositionen som bevisligen genomfört vidriga attacker. Bland de senare var då hundratals kurder, kvinnor som barn, fick halsarna avskurna och kropparna lemlästade i nordöstra Syrien, en massaker, med samma omfång som den senaste kemattacken, men som gick i stort sett spårlöst förbi de svenska medierna. Eller den när en oppositionell krigsherre skär ut sitt offers hjärta och äter upp det medan han filmas. Barbari är ett svagt ord i sammanhanget!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *