Rysslandshatet fortsätter


Är det månne språket, att det inte är så många som behärskar det p.g.a. att skolorna inte längre ger möjlighet att läsa det, inte minst på gymnasiet, där ryska åtminstone i Malmö annonseras ut som valbart, men aldrig blir några kurser av? Eller är det kalla kriget och någon mer eller mindre undermedveten villfarelse att Sovjetunionen fortfarande existerar, som är den underliggande orsaken? Inte kan det väl vara betalda politiska uttalanden i ett demokratiskt land som Sverige?

Sydsvenskan fortsätter sin serie i Rysslandshat. I helgen var det Heidi Avellan och i dag är det Tiina Meri som ytterst osakligt och helt utan analys spyr irritation över Ryssland i allmänhet och Putin i synnerhet (http://sydsvenskan.se/opinion/article395756/Sprak-med-must-och-makt.html). Sin totala okunskap om konflikten i Sydossetien demonstreras tydligt. Är Meris förslag på hur konflikten där skulle lösas att bara stå och titta på? Har hon någonsin tänkt tanken vilka konsekvenserna då skulle bli?

Hon skriver vidare att länder som Tyskland och Italien inte vill stöta sig med Ryssland. Har det någonsin föresvävat Meri att dessa länder faktiskt kan ha gjort en annan analys av situationen? Att dessa länder ser saken annorlunda och dessutom ser en konstruktiv dialog och samarbete med Ryssland, som en mer konstruktiv väg till ett fredligt och demokratiskt Europa, än den väg på generaliseringar och förfalskad beskrivning som blivit Sydsvenskans kärlek.

Ingenting skrivs naturligtvis om varför Medvedev hotar med att placera ut Iskander SS-26 i Kaliningrad. Det skulle ju kunna få läsarna att ifrågasätta den amerikanska konfrontationen med utplaceringar av robotar i Tjeckien och Polen, som dessa länders egna befolkningar till stor del är helt emot.

På samma vis lät det i Ekot från P1 nu under morgonen: ”Ryssland pratar nu för första gången öppet om att den ekonomiska krisen drabbat landet”. Den som följt nyhetsförmedlingen vet att detta varit ett mer eller mindre dagligt inslag i de ryska nyhetssändningarna sedan krisen slog till i början av hösten.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *