Rysslands seger i Syrien


Översättning av artikel 2017-09-30 i Vzegljad Delovaja Gazeta

Putin har precis varit på en praktiskt mycket betydelsefull resa till Turkiet där många överenskommelser träffades, inte minst om Syrien. Ett annat besök, av Saudiarabiens kung till Moskva nästa vecka, kanske inte har samma praktiska betydelse men enorm symbolisk.

Liksom att Putins besök till Ankara är kopplat till slutet av kriget i Syrien, är besöket av Saudiarabiens kung i Moskva de facto ett erkännande av att kriget slutar i Syrien.

Och Ryssland uppnådde sina uppsatta mål. Det fanns två: att eliminera IS samt att hjälpa Assad att upprätthålla ett enat Syrien och stärka Rysslands inflytande i Mellanöstern. Båda målen nåddes, men det andra mycket snabbare än det första, som tog närmare två år att nå.

Ändå saknade Ryssland en sak, en väldigt viktig sådan, nämligen besöket av Saudiarabiens kung i Moskva.

Symbolvärdet av detta har under tiden tilltagit. Det började redan för ett par år sedan då nästan alla arabiska ledare besökt Moskva, inte en gång utan många. Men kungens resa, ursprungligen inplanerad till november 2015, sköts upp gång på gång. Och det var förståeligt att kung Salman inte ville åka till Moskva med tanke på det syriska kriget.

Kriget innebar att våra länder i många avseenden stod på motsatta sidor av frontlinjen, men där saudierna sedan länge insett att de misslyckats. Detta stod klart redan tidigare, i början av hösten 2013 under ryska videokonferenser i Syrien, när Barack Obama vägrade attackera det syriska territoriet. Saudierna var inte bara desillusionerade av deras allierade, i protest vägrade de också delta i FN:s säkerhetsråd, där de valts in för två år.

Redan då insåg saudierna behovet att prata med Moskva för att nå en uppgörelse om Syrien. Den saudiska underrättelsetjänstens chef och många andra höga chefer liksom prins Bandar, har besökt Putin. Men regelbundna kontakter på högsta nivå saknades. Den äldre kung Abdullah och hans jämnåriga arvtagare Salman kom inte till Moskva och för Putin, som gjorde sitt första besök i Riyadh 2007, var det omöjligt att åter resa till Saudiarabien, så länge inget återbesök gjordes.

I januari 2015 dog kung Abdullah och Putin bjöd genast in nya kung Salman. Besöket var inplanerat till hösten samma år, men den 30 september började den syriska operationen i nära samarbete med rysk militär säkerhetstjänst. Några dagar innan träffades Salman och Putin i FN:s generalförsamling i New York och i november samma år genomfördes samtal under G20 i Turkiet.

Men kungen kom aldrig till Moskva, även om han gjorde en stor asiatisk resa där han besökte Malaysia, Indonesien, Kina, Japan, Maldiverna och Jordanien. Däremot var kungens arvinge, prins Muhammad, fyra gånger i Moskva, senast i slutet av maj, då han träffade Putin.

Och nu sker då det kungliga besöket. Den 81-årige Salman anländer till Moskva 4 oktober och stannar i Ryssland till den 7e, det vill säga fram till Putins födelsedag. Slump eller inte, men Putin firar inte sin födelsedag. Men under besöket inträffar en annan födelsedag, nämligen Ramzan Kadyrovs, som blir 41 den 5 oktober. Kadyrov som regelbundet besöker Saudiarabien, kommer sannolikt också att delta i mötet med Salman, för det är knappast troligt att kungen kommer att besöka Tjetjenien.

Salmans besök är av stor symbolisk betydelse, inte bara mot bakgrund av vad som sker i Syrien, utan i allmänhet när det gäller rysk-saudiska relationer. Dessa har en 90-årig historia, av vilka det under halva tiden inte ens fanns några diplomatiska relationer alls. Detta är första besöket av en saudiarabisk kung i Ryssland, liksom Putins besök i Riyadh var det första av en rysk ledare.

Och detta trots att vi var det första landet att erkänna det oberoende saudiska kungadömet – 1926, omedelbart efter fadern till nuvarande kung Abdul Aziz bin Saud proklamerade sig som härskare. Fram till 1938 hade våra länder goda relationer – vi sålde till och med bensin till ökenriket. År 1932 kom han till Moskva som Feysal – blivande kung, då chef för UD.

Förresten, förutom Faisal har två blivande kungar besökt Moskva – Abdullah 2003 och den nuvarande kungen Salman 2006. Alla tre är bröder – och för 85 år sedan förhandlade Faisal med Kalinin och Vorosjilov, och Salman som anländer på onsdag och de två andra är bara barn från olika fruar till deras far, grundaren av Saudiarabien.

Med sina 30 miljoner invånare är inte Saudiarabien det största arabiska landet räknat efter antalet invånare, men det sägs vara ledare för inte bara arabvärlden, utan hela den islamiska sfären. Anledningen till detta är närvaron i landet av de två stora muslimska helgedomarna Mekka och Medina, förutom de otroliga rikedomarna i form av stora oljereserver. Självklart är saudierna inte bara det viktigaste landet för den islamiska och den arabiska världen – men också det överlägset rikaste och mest inflytelserika muslimska landet.

Stora regionala och globala ambitioner – har länge varit begränsade till den anglosaxiska världen och amerikanska allierade. Men med tanke på både den stora förekomsten av en muslimsk komponent i vårt land och våra omfattande intressen i den islamiska världen (både nära och utomlands) är förbindelserna med Saudiarabien ytterst viktiga för Ryssland.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *