Ryssland bombar i Syrien


Ryssland bombar sedan igår ISIS-mål i Syrien, och redan innan detta tillkännagivits kom bilder och kommentarer på sociala medier om att man bombat civila mål och dödat civila och USA-utbildade trupper. Sympatier till antiryssretoriken kom direkt från USA:s FN-sändebud Samantha Powell. Att den bevisats vara falsk spelar ju ingen roll. I vår svenska nyhetsförmedling är tongången liknande. I Rapport ikväll har man en mycket ifrågasättande ton: ”Ryssland säger sig bomba ISIS-mål men att det kommer andra uppgifter från t.ex. USA”.

Under ett års tid har USA och allierade bombat mål i Syrien. Ytterst lite har kommit ut vilka dessa mål varit och vilka resultaten blivit. Det enda som kunnat konstateras är att ISIS under tiden flyttat fram sina positioner markant i bl.a. Syrien. Dessa bombningar har skett helt utan begäran från den sittande ledningen i Damaskus och helt utan mandat från FN. Denna insats har alltså genomförts helt i strid med internationella regler. Var har de ifrågasättande artiklarna i västmedierna i allmänhet och de svenska i synnerhet stått att läsa om detta?

Rysslands agerande är det diametralt motsatta. Man har efter begäran från Damaskus och i koordination med militärledningen där assisterat med flyganfall mot ISIS och tillintetgjort ISIS:s vapenlager och ledningscentral i Syrien. Man har gjort detta helt i enlighet med internationell lagstiftning. Och det förefaller som att man hittills har  gjort det framgångsrikt, utan civila offer. Man har gjort det öppet, man har redovisat med detaljinformation och informerat även de allierade som bombar där utan tillstånd.

Dessutom har man bildat en organisation för att koordinera och bidra med information mellan Syrien, Ryssland, Iran, Irak och några länder till för att bättre och med färre offer genomföra attackerna. Man kommer inte att sätta in och har inte marktrupper i Syrien utan understödjer bara den syriska arméns kamp mot ISIS.

Vill Europa slippa strömmarna av flyktingar från de krigshärjade områdena i Mellanöstern och Nordafrika är det avgörande att förhållandena där blir sådana att människor inte tvingas fly för sina liv. Efter maktvakuum i Libyen, Irak och ett eventuellt kommande i Syrien har terrorgrupper som ISIS fyllt detta vakuum. Vill man göra något åt detta räcker det inte att bara handla verbalt, utan man måste också gå till handling. Precis som Ryssland nu gjort och i samråd och koordination med den lokala armén och med grannländerna.

De sista pusselbitarna för detta lades dessutom i FN under veckans möte där, vilket också förstärker FN:s roll i världen, vilket ju inte direkt kan sägas om USA:s agerande.

 

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *