Rysk militärbas i Abchazien


NATO har yttrat sig över Abchaziens begäran om att förlägga en rysk militärbas i landet. NATO har låtit framföra en starkt negativ reaktion att man anser att detta inte är legitimt. Den ryska internetsajten Ros Business Consulting meddelar den 18 februari att Abchaziens president Sergej Bagapsh svarat på denna reaktion genom att deklarera att han själv önskat detta och inte finner detta märkligare än att NATO placerar ut militära baser i Rumänien och Bulgarien. Han sade vidare att NATO, EU, Georgien m.fl. redan sedan tidigare betraktar alla avtal Abchazien undertecknar som icke legitima, och att Abchazien bygger relationer med de länder som det själv önskar. Hade han lyssnat på alla råd och påpekanden från NATO och dess allierade hade han för länge sedan legat i graven.

För nu precis 200 år sedan undertecknade tsar Alexander II en deklaration som förklarade Abchazien som en del av det ryska imperiet. Detta efter en önskan från det abchaziska folket. Under Sovjettiden blev Abchazien autonom republik av sovjetiska delrepubliken Georgien. Efter att Georgien blev en självständig nation när Sovjetunionen upplöstes 1991 hade både Sydossetien och Abchazien också denna rättighet att bilda självständiga nationer. I stället startade Georgien ett mycket blodigt krig mot dessa båda områden. Efter Georgiens militära anfall av Sydossetien sommaren 2008 erkände Ryssland 26 augusti 2008 Abchazien som en egen republik. Detta efter att sådan begäran framförts av den abchaziska ledningen flera gånger tidigare. Sedermera har även Nicaragua och Venezuela erkänt Abchazien som en egen stat.

Ryssland påpekar också nu att man önskar se Abchazien som en fri statsbildning, men avser att ge det unga landet sitt fulla stöd.

, , ,

2 svar till ”Rysk militärbas i Abchazien”

 1. Profilbild för Gustaf Redemo

  Frågan är dock varför Abchazien erkänns som stat av dessa länder.

  Det har varit en del pengar som flödat till de erkännanden.

  Jag läste road att Nauru gjort det på grund av utbetalda pengar. Mina tankar kring det plitade jag ner i inlägget Även dvärgar började små: http://gredemo.wordpress.com/2009/12/24/aven-smattingar-kan-var-nyttiga/

 2. Profilbild för stefancherrug
  stefancherrug

  Samma fråga kan ju ställas gällande Kosovo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *