Nytt ryssfientligt utspel av SvD och DN


DN och SvD tröskar på i inkörda rysslandsfientliga hjulspår och svartmålar återigen ryska försök att försöka få övriga Europa att förstå och framför allt lösa problematiken med kommande gasleveranser.

Antag att Sverige exporterar elektricitet för miljardbelopp till något land nere i Europa via kabeln under Östersjön som anlöper i Polen, och att elektriciteten konsumeras av Polen, när det t.ex. är Tjeckien som inhandlat den. Man har i förväg betalat mycket höga tranisteringskostnader till Polen för att skicka elen vidare. Ponera vidare att Polen har mycket stora ekonomiska problem och inte har råd att betala för de elleveranser man själva förbrukat, men inte betalat för och att Sverige då ber övriga EU om ekonomiskt bistånd för att tillsammans hjälpa Polen, så att Tjeckien kan få sin el. Då hade DN och SvD skrivit att det vore en självklarhet att EU skulle ställa upp och att Sverige förstås ska ha betalt för miljardförluster pga försvunnen el. Rubrikerna hade svartnat betydligt om EU och Tjeckien svarat att detta enbart är ett problem mellan Sverige och Polen.

Exakt sådan är situationen vad gäller den ryska gasexporten via Ukraina till Västeuropa. Ryssland har betalat enorma belopp i förskott för transiteringen av gas genom Ukraina till Europa. För att så ska kunna ske ska Ukraina fylla på stora gasdepåer inne i landet. Denna gas har man själva förbrukat och denna vecka skulle man ha betalat flera miljarder för redan levererad gas. Detta kommer man med all sannolikhet inte att göra och därmed kommer förråden inte att kunna fyllas på inför kommande vinter. Ryssland har flera gånger varnat för detta och bett EU om hjälp att tillsammans med Ryssland hjälpa Ukraina med dessa betalningar. Men inte, José Manuel Barroso och Javier Solana säger blankt nej med den skruvade motiveringen att det är ett problem mellan Ryssland och Ukraina!

Ändå fortsätter landets största dagstidningar att snedvrida bilden och skapa opinion mot Ryssland, som den stora osäkerhetskällan vad gäller energileveranser till Europa. Man verkar inte alls intresserade av en konstruktiv och pragmatisk lösning, utan ser hellre att ännu en gång få smutskasta och motarbeta en konstruktiv lösning med Ryssland, som den vinnande politiken.

,

5 svar till ”Nytt ryssfientligt utspel av SvD och DN”

 1. Profilbild för H
  H

  Det är uppfriskande att se att det är fler som märkt hur vriden Sveriges tidningar är mot Ryssland. De har till och med tagit bort kommentarsektionerna på Rysslandsartiklarna, vad är det för stil?

 2. Profilbild för Andrej
  Andrej

  DN och SvD – svensk pressfrihet när den är som bäst ))))

 3. Profilbild för Ingrid Tomenius
  Ingrid Tomenius

  Det är ju EU som bedriver utrpressning mot Ryssland genom att sanktionera detta korrupta beteende hos Ukrainas elit samtidigt som de faktiskt skapar en säkerhetsrisk om konflikten skruvas upp. Vill man ha ett sånt land i EU? Det anses tydligen legitimt att lura ryssarna för de är ju typ slaver och untermenschen enligt den neonazistiska elitideologin. Varför heter det ´slav´på svenska liksom? Varför sa M Albright, amerikansk ”utrikesminister” till ryssarna : ”Ni kan väl dela med er av oljan!?” Varför finns ingen konstruktiv Rysslandspolitik? Jo , därför att särintressen och folk med dåliga kunskaper och fördomar påverkar våra politiker… Det är kanske EUs fel eller Ukrainsk elits fel om folket får frysa i vinter… Ryssarna är faktiskt kapitalister nu. Sålänge de inte skramlar med vapen är det väl okej eller ?

  1. Profilbild för Jan
   Jan

   Håller fullständigt med men… När det gäller termen ”slav” så har detta ingenting med träldom att göra. ”Slav är besläktat med ’Slavo’ som betyder de som talar (ett begripligt språk) och ’Slava’ som betyder ära. Jämförelsevis är det slaviska ordet för tyskar, germaner, ’Nemci’, från ’Nem’ som betyder stum, det vill säga de som inte kan tala (ett begripligt språk).” – Citerar, av lathet, en wikipedia-artikel.

 4. Profilbild för Ingrid Tomenius
  Ingrid Tomenius

  jo det var ju begripligt språk för ryssar men inte för svenskar som såg dessa ofta som trälar snarare under vikingatid. Därför betyder slav på svenska slav just.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *