Nazistisk informationsteknik i västerländska medier


Finian Cunningham, kolumnist på Sputniknews, beskriver hur västerländska medier använder nazistisk informationsteknik för att undergräva rysk trovärdighet. Artikleln publicerades på Sputniknews.com 10 juni och finns översatt här:

”Bevisa något negativt-fällan” är den stora lögntekniken som användes av den nazistiska propagandisten Josef Goebbels: det finns ingen alls substans i anklagelserna och det finns ingen skyldighet att lägga fram bevis för att verifiera dem, tack vare den plikttrogna och okritiska ”journalistik” som bedrivs i väst.

USA och dess västallierade försöker snärja Ryssland i en utstuderad desinformationsfälla när det gäller Ukrainakonflikten. Fällan innebär ett mycket svårt problem för Vladimir Putins regering, som vi kan kalla ”Bevisa något negativt-fällan”. Det är en välbekant strategi som Washington använt på andra ställen, mot Irak och Iran till exempel, i syfte att fullfölja olagliga geopolitiska mål.

Ryssland framställs som den skyldiga som undergräver den skakiga Minsköverenskommelsen; och västerländska ekonomiska sanktioner förlängs ”tills Ryssland genomför vapenvilan”.

Under inledningen av G7-mötet i Tyskland den här veckan, sade USA:s president Barack Obama att ”merkostnader” skulle lastas på Ryssland för dess ”aggression i Ukraina”. Om Putin ”vill förstöra sin ekonomi är det upp till honom”, sade Obama i högdragen ton.

Obamas påståenden upprepades av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som sade att Ryssland står inför ytterligare sex månader av västinförda ekonomiska och diplomatiska sanktioner. EU:s ledare kommer att träffas senare denna månad för att fatta ett slutgiltigt beslut om att utvidga dessa sanktioner.

Men hur kan Ryssland genomföra ett fredsavtal i Ukraina när den väststödda Kievregimen är den som är angriparen, inte Ryssland? Som Putin sade till italienska medier i en intervju förra veckan, är det upp till Washington och dess europeiska allierade att påverka regimen i Kiev att uppfylla villkoren i Minsk.

I en intervju i tidningen Corriere della Sera, påpekade Putin: ”Problemet är att de nuvarande Kievmyndigheterna inte ens vill sitta ned i samtal med dem [de östukrainska separatisterna]. Och det finns ingenting vi kan göra åt det. Bara våra europeiska och amerikanska partners kan påverka denna situation. Det finns ingen anledning att hota oss med sanktioner. Vi har ingenting att göra med detta, det är inte vår sak.

Vi strävar efter att säkerställa genomförandet av Minskavtalen.”

En integrerad del av den västerländska retoriken om genomförandet av Minsköverenskommelsen – en vapenvila som till stor del var framförhandlad av Putin i februari i år – är påståendena om att Ryssland har invaderat östra Ukraina med soldater, stridsvagnar och luftvärnsrobotar. Kievregimens försvarsminister Stepan Poltorak har under den senaste veckan hävdat att ”40.000 ryska trupper och pro-rysk milis” nu finns i östra Ukraina – en massiv ökning av de siffror som tidigare kommit från Kiev och Nato.

Vidare sägs det att Ryssland i hemlighet hotar andra europeiska stater med bedräglig expansionism.

Det finns inga bevis för att styrka påståendena att det finns ryska trupper inne i Ukraina, trots att dessa anklagelser har farit runt i västerländska medier under mer än ett år nu. Visst borde amerikanska satelliter eller Nato-satelliter fångat sådana bilder av rysk närvaro vid det här laget?

Dessutom har Moskva konsekvent förnekat all sådan inblandning av sina väpnade styrkor i Ukraina.

När det gäller den påstådda ryska aggressionen mot övriga Europa, som Putin också gav uttryck för i ovanstående intervju: ”USA: s militära utgifter är högre än för alla länder i världen tillsammans. De sammanlagda militära utgifterna av Nato-länderna är 10 gånger högre, notera – 10 gånger högre än i Ryssland. Ryssland har praktiskt taget inga baser utomlands … vi expanderar inte någonstans; det är Nato-infrastruktur, inklusive militär infrastruktur, som är på väg mot våra gränser. Är detta en manifestation av vår aggression”?

”Bevisa något negativt-fällan” fungerar så här: anklagelser kvitteras, förstärks sedan och upprepas in absurdum av de västerländska massmedierna och av en kader av ”experter” och förståsigpåare. Det är den stora lögnens teknik tillämpad av den nazistiske propagandisten Josef Goebbels. Det finns ingen substans i anklagelserna och det finns ingen skyldighet att lägga fram bevis för att verifiera dem, tack vare den plikttrogna och okritiska ”journalistiken” i de västliga medierna.

Om västerländska massmedier faktiskt skulle bry sig och skicka nyhetsteam till östra Ukraina, skulle de finna att verkligheten existerar men är den motsatta till vad västerländska regeringar hävdar. Det är den väststödda Kievregimen som bombarderar Donetsk centrum och omgivande städer och byar och dödar civila, kvinnor och barn och bryter mot villkoren i Minsköverenskommelsen, samt mot internationell rätt.

Rapporter från övervakningsteamen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) – helt ignorerad av västerländska medier – bekräftar dessa rutinmässiga, fruktansvärda brott mot Minsk.

Det är också amerikanska trupper och Nato-trupper, inte ryska, som faktiskt befinner sig i Ukraina, förmodligen på ”utbildningsuppdrag”. Det ekonomiska och militära stödet från Washington och Bryssel till Kievregimen gör västerländska regeringar delaktiga i aggressionen och utgör ett brott mot mänskligheten.

Trots denna fruktansvärda verklighet, har Barack Obama, Angela Merkel och andra västerländska ledare mage att lasta Ryssland för att bryta en vapenvila som de själva saboterar via den illegala neonazistiska juntan som de installerade i Kiev i februari 2014. Detta är samtidigt de västerländska regeringarnas sätt att säga att det är de som stöder Minsk.

Dessutom är sanktioner mot Ryssland av väst ett aggressivt försök att förstöra landets ekonomi, eftersom Ryssland inte kan motbevisa något som inte existerar – det vill säga, den ryska aggressionen och omstörtningen i Ukraina, eller någon annanstans.
”Bevisa det negativa-fällan” har använts på andra ställen av Washington. Minns hur Saddam Husseins Irak var tvunget att ”bevisa” att det inte hade massförstörelsevapen.

Saddam kunde inte följa detta ultimatum eftersom Irak inte hade några massförstörelsevapen. Men hans ”fel” tolkades som ”bevis” för att den irakiska ledarens motiv var att dölja massförstörelsevapen. Sedan mars 2003 har USA under president G W Bush lanserat ett folkmordskrig i Irak, under vilket över en miljon irakier dog och vars fasansfulla resultat av våld och extremism än i dag kvarstår i landet och i regionen i stort.

Vi ser exakt samma knep användas mot Iran. Teheran anklagas av Washington och dess västliga allierade att i hemlighet planera och bygga en atombomb. Inga bevis läggs fram trots otaliga IAEA-inspektioner, och dessutom har västerländska underrättelsetjänster i det tysta medgivit att det inte finns några bevis för sådana kärnvapenambitioner. Men anklagelser och insinuationer fortsätter mot Iran, som sedan ”legitimerar” införandet av förlamande ekonomiska sanktioner och ändlösa politiska gräl, som förnekar iranska nationella rättigheter.

Allt eftersom Iran inte kan bevisa något icke-existerande, att det inte håller på att bygga en atombomb nu eller någon gång i framtiden.

Ryssland måste hitta vägar att kämpa mot samma irrationella västerländska tänkesätt. Det är ett tänkesätt som är avsiktligt och cyniskt. Naturligtvis är det väst som är oärligt och omåttligt ointelligent. Och de kommer undan med denna omöjliga irrationalitet till stor del på grund av att de västerländska medierna bidrar till att ge det trovärdighet.

Men under de senaste åren har en positiv trend dykt upp, att det inte längre finns ett västerländskt monopol på information och ”nyheter”. Västpropagandans makt minskar stadigt i och med den oundvikliga ökningen av alternativa och trovärdiga informationskällor.

Idag är framväxten av globala kommunikationer något som bidrar till att avslöja dem som utövar ”bevisa det negativa-fällan”. Och Washington och dess europeiska skyddslingar riskerar att lura sig själva med sina många lögner och kriminalitet. Det gäller Ukraina och mycket annat.

, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *