NATO bakom ny georgisk provokation mot Ryssland


I går lördag sände den statskontrollerade tv-kanalen Imedi i georgisk tv ett inslag om en fejkad rysk invasion av Georgien där ryska trupper var på väg mot huvudstaden Tbilisi, som ett svar på att Sydossetiens president Eduard Kokojty mördats. Senare i sändningen rapporterades även att president Micheil Saakasjvili mördats. Inslaget var en dryg halvtimme och kryddades med rörliga bilder från hur flygplatser och hamnar bombades och hur folk i panik flydde från sina hem. Först därefter förklarade man att det var fejkat och att detta kunde vara ett möjligt scenario. Inslaget skapade panik i stora delar av Georgien. Några dödsfall har rapporterats och mobiltelefonsystemen slogs delvis ut när oroliga människor överbelastade näten.

Tv-kanalen Imedi var tidigare i oppositionens ägo, men stängdes av den georgiska staten och Saakasjvili, när den visade avslöjande inslag om den korrupta georgiska statsledningen. Kanalen är nu återstartad och numera i statens regi och därmed kontrollerad av Saakasjvili. Den georgiska oppositionsledaren Nino Burdzjanadze kräver nu sanktioner mot tv-kanalen på grund av den omdömeslösa sändningen. Även Ryssland har reagerat mycket kraftigt mot provokationen. Konstantin Kosachov, ordförande för internationella relationer i ryska Duman, påpekade redan under lördagskvällen i de ryska tv-nyheterna Vremja, att händelseutvecklingen som föregick den georgiska invasionen i Sydossetien i augusti 2008, med påstådda ryska provokationer och falska tv-inslag, var mycket lika de som nu utspelas i Georgien.

Mycket intressant är att kommissionen NATO-Georgien i fredags hade ett möte i Bryssel där Georgiens minister ansvarig för Georgiens integration med NATO, Georgij Baramidze, var närvarande. Rysslands permanente företrädare vid NATO, Dmitrij Rogozin, uttalar sig att något på detta möte kan ha föranlett Saakasjvili att ge klartecken för det allvarliga tv-inslaget och att detta måste undersökas. NATO, och till viss del även EU, har ju sedan 2008 hjälpt till att kraftigt upprusta den georgiska försvarsmakten, så att den nu står kraftigare rustad än före kriget 2008. När i dag också Sydossetien rapporterar att georgiska truppansamlingar skett strax utanför den sydossetiska gränsen, utan att de internationella observatörerna från EU gjort någonting åt saken, är detta onekligen ett allvarligt och djupt oroande tecken.

Då många oppositionsledare de senaste åren antingen fängslats eller utvisats från Georgien och med en så labil ledare som Saakasjvili är farhågorna stora att ett nytt krig skulle kunna starta och rasera de försök som gjorts av den georgiska oppositionen när de varit på besök i Moskva för att återuppta de vänliga förbindelser och utbredda handelsutbyte som fanns mellan Ryssland och Georgien.

Det finns alltså all anledning att uppmärksamma detta ytterligare och kraftigt fördöma det georgiska agerandet. Då räcker det inte att beskriva tv-kanalen som privatägd, som DN gör idag. Medan tid finns borde man uppmärksamma vad den NATO-stödda upprustningen kan leda till i händerna på den slipsätande galningen Micheil Saakasjvili.

, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *