Med eller mot IS?


NATO-landet Turkiet sköt igår ner ett ryskt stridsflyg som återvände från uppdrag att förgöra IS-mål i Syrien. Att kämpa mot IS i Syrien gör man på begäran av Syriens regering. Ett agerande som ligger helt inom internationell rätt.

Den ryska flygbasen ligger nära den turkiska gränsen i Latakia, vilket gör att ryska stridsflyg kommer mycket nära den turkiska gränsen när de lyfter och ska landa, i synnerhet då gränsen är mycket krokig.

Trots att väst, NATO, USA, EU och Turkiet säger sig vilja slå ut IS, väljer alltså Turkiet att skjuta ner det ryska flygplanet, trots att det inte råder minsta tvekan om att det INTE ANFÖLL Turkiet utan av misstag möjligen kommit innanför landets gränser!

Inte nog med det. Piloterna lyckas katapultera sig ut, men skjuts ihjäl under sin nedfärd på syriskt territorium, helt i strid med Genevekonventionen. Bakom förefaller s.k. moderata rebeller från en gren av Al-Qaida som kallar sig Turkmeniska milisen ligga. Filmklipp som släppts, där den döde ryske piloten ligger omringad av rebeller, återger rebellerna skandera Allahu Akbar.

Var hörs fördömandena över detta från väst? Ingenstans! Pentagons talesmän säger att det inte är deras sak. Obama under presskonferens med Hollande på visit, säger att Turkiet har rätt att försvara sig och att Ryssland slår mot icke-IS-mål i Syrien! Obama ser alltså fortfarande existensen av moderata terrorister i Syrien!

Som den ryska sidan tidigare sa: ser man ut som en terrorist och beter sig som en sådan, är man också en terrorist; dödar man på ett moderat sätt eller skär huvudet av oskyldiga, spelar ingen roll! Som många utrikesanalytiker redan sagt: det går inte att göra åtskillnad mellan goda och onda terrorister i Syrien, vilket alltså USA fortfarande hävdar.

USA kämpar alltså med näbbar och klor för att få till ett psykologiskt motstånd till Ryssland i Syrien. Jag skulle gissa att amerikanska/NATO-rådgivare i största hemlighet har initierat och har ett finger med i gårdagens nedskjutning.

Får hoppas att Hollande kan lyckas ena åtminstone en del av västländerna att samarbeta med Ryssland mot den gemensamma fienden IS. Som Ryssland mängder av gånger sagt, först måste IS bekämpas, sedan ska man initiera en politisk process i Syrien. Ja faktiskt har ju denna redan inletts efter att ett möte med den syriska oppositionen ägt rum i Moskva. ”För tidigt” var de falska kommentarerna från Vita huset.

, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *