Krig i Europa – tystnad i medierna


I kvällens Rapportsändning berörs Kievarméns dödande av civila och utslagning av infrastruktur i Donetsk, Lugansk och Donbas med en kort kommentar att striderna har tilltagit. En möjlig stadskupp i Yemen renderar däremot ett reportage från Sanaa! I DN väljer man som vanligt att bara återge Kievsidans falska anklagelser att Ryssland fört in trupper. Något som kategoriskt tillbakavisas av den ryska arméledningen, som vid alla tidigare tillfällen då Ukraina och USA, helt utan bevis, kommit med dessa falska beskyllningar. Bara ryska journalister rapporterar, med sina liv som insats, från stridsområdena. De fåtal gånger våra journalister vågar sig dit åker man med Kievguider som noggrant valt ut vad man ska få se och vilka som man får intervjua.

I går släppte Kievsidan 500-kilosbomber över civila områden i östra Ukraina. Skolor och sjukhus har bombats. Värmecentraler har slagits ut. Ute är det dryga 20 minugrader. Fosforbomber används. Var läser vi om detta i våra tidningar? Poroshenko blev visserligen utbuad när han idag besökte ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz, men det går inte heller att se här. Ukraina, med öppet nazistiska företrädare i regeringen och på andra nyckelposter, får ju inte kritiseras. Då spricker den fula europeiska fasaden och USA blir gramset.

I Schweizisk tv hade man dock ett inslag om hur det verkligen ser ut, där utbombade hus gör att de civila som överlevt tvingas ut på gatan helt utan någonstans att ta vägen och utan något att äta. Human Rights Watch anklagar också Kievsidan att man måste sluta med beskjutningen av civila mål. OSCE samma sak. Rebellerna har inte dödat någon civil ännu! När ska de europeiska ledarna vakna? Ryssland trycker, som hela tiden tidigare under året, kraftigt på att man måste upphöra med striderna, att en förhandlingslösning som inkluderar de östra delarnas representanter måste inledas. Vladimir Putin skickade i förrgår ett brev till Poroshenko hur man kan gå till väga för att nå dit. Först låtsades Kievsidan inte om att man fått det, men när man nu misslyckats att återta flygplatsen i Donetsk kommer bekräftelsen att man fått brevet och kan tänka sig diskutera. Samtidigt startar man sin fjärde mobiliseringsvåg, där otränade och oerfarna soldater skickas i döden. Men som det sades på flera håll igår – direktiven kommer från andra sidan Atlanten.

, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *