IAEA i Zaporizjzja


Efter obligatoriskt besök hos Zelenskij anlände så äntligen i förrgår 1 september en delegation från IAEA till Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja, som har beskjutits av ukrainska styrkor den senaste tiden och som hålls av Ryssland sedan mars i år. Gruppen leddes av IAEA-chefen själv Rafael Grossi. Man är där för att försöka få stopp på bombningarna, som kan hota hela Sydosteuropa vid ett radioaktivt läckage. Ryssland och den regionala ledningen för kärnkraftverket har begärt detta besök men har motarbetats av Ukraina.

Samma morgon utförde Ukraina en operation för att överta kärnkraftverket. Åtta motorbåtar med attacksoldater gav sig iväg från den Ukrainska sidan av dammen vid anläggningen samtidigt som en pråm med vapen och soldater närmade sig från andra hållet. Attackbåtarna eliminerades av flyg- och helikopterförsvar från ryska sidan och pråmen med soldater och utrustning sänktes. Över 350 soldater på den ukrainska sidan miste livet i detta vansinnesdåd.

IAEA har lämnat kvar några inspektörer för att övervaka kärnkraftverket, men det hindrade inte Ukraina från att också idag attackera området. Den ukrainska sidan skickade 40 attackbåtar i två grupper med över 250 soldater och utländska soldater. Även denna gång slog ryskt militärflyg och helikoptrar ner attacken och minst 20 av båtarna sänktes medan övriga flydde tillbaka. Ryskt artilleri anföll sedan de flyende när de försökte ta sig till ukrainskt kontrollerat territorium.

, ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *