DN missleder sina läsare


DN skriver i sin nätupplaga på söndagsmorgonen om gaskrisen ”Därefter trissade Ryssland ytterligare upp priskraven till 450 dollar och stängde av gaskranarna inte bara för Ukraina utan även för andra europeiska länder.” (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=874892). Så var det alltså inte! Ukraina stoppade transiteringen när Gazprom fortsatte att pumpa in gas i Ukraina för vidare transport till övriga Europa. När gasen försvann i Ukraina ansågs det givetvis meningslöst (och dessutom ekonomiskt vansinnigt) att hålla gastrycket uppe varvid gasleveranserna avbröts. Genom att lägga skulden på Ryssland målar man i svenska medier åter igen upp bilden av Ryssland som boven i dramat medan det i själva verket är Ukraina som orsakat stoppet. Budskapet att den store fienden i öster fortfarande lever är viktigare än fakta – som så många gånger tidigare. Ryssland och Ukraina hade undertecknade och gällande avtal om transiteringen som gällde fram till 2010 och separata avtal för gasleveranserna till själva Ukraina. I kontrakten fanns också skrivningar om att transiteringen inte skulle påverkas vid en eventuell konflikt när det gäller leveranserna till Ukraina. Detta struntar Ukraina högaktningsfullt i och håller stora delar av Europa som gisslan!

,

5 svar till ”DN missleder sina läsare”

 1. Profilbild för Andrej
  Andrej

  Det är inte första gången DN missleder sina läsare och ger felaktig information on Rysslands politik. Så länge gaskonflikten fortsätter väljer man att inte berätta om att Ryssland levererar gas till baltiska stater trots att relationerna med dem inte är de bästa. Att DN är en oberoende och objektiv tidning är bara skitsnack.

  Under mina 20 år i Sverige har jag fått läsa om ryska u-båtar, ryska spioner, rysk maffia, militär hot både under Soviettiden och när Soviet upplöstes, kärnvapensmuggling och mycket annat. Alltså aldrig något positivt om Ryssland vad som än händer i landet.

  Snacka om att underblåsa rysskhatet!

 2. Profilbild för Lasse sandgren
  Lasse sandgren

  ..instämmer fullt! Jag har många kontakter i Ukraina och faktum är att man tom öppet talar om Ukr stöld av gas dessutom. Inställningen i landet är att om gasen finns i ledningsnätet kan den användas…som så mycket annat i dagens Ukraina är detta området korrumperat och leds av kriminella nätverk som styrs av politiker i kretsen av regeringen. Hur man (tillsammans med Polen…) ska kunna arrangera nästa EM-slutspel i fotboll blir ytterst intressant att följa…lån har givits av UEFA för byggande/renoverande av arenor, hotell osv men man ligger fn LÅNGT efter alla planer…landet är på gränsen till konkurs och inga ekonomiska reformer har genomförts trots alla fagra löften från presidentens sida. Förra veckan fanns inga pengar till löner för statsförvaltningarna vilket innebär att poliser, läkare, åklagare osv inte fått sin senaste lön…vad DET innebär för rättssäkerheten kan vi bara fantisera om..

  Är det inte märkligt förresten att presidenten inte finns i Moskva för dessa förhandlingar…kanske har han redan givit upp kommande val eller så har han ett annat äss i rockarmen….”förgiftning”, orange ”revolution” eller någon annat raffinerat skådespel…

 3. Profilbild för Nesko
  Nesko

  Har ett antal gånger skrivit till DN om deras ensidiga rapportering av konflikten i f.d. Jugoslavia samt andra ”fel” som regelbundet uppstår utan att det har hjälpt det minsta. På samma sätt som DN alltid till 100% håller USA sidan i vilken konflikt i världen som helst håller de 100% sida mot Ryssland.
  Det är fel att skriva ”missleder” för DN medvetet LJUGER rätt folk upp i ansikte om saker och ting (i det här fallet vem som stoppat gasen och på vilket sätt – det sägs inte att Ukraina under 5 timmar stoppat all gasleverans genom sina ledningar fast på utgångssidan till övriga Europa medan Gasprom under tiden pumpat gas på ingångssidan för full kapacitet – det var först då Gasprom fattade beslutet och stängde av leveranserna).
  Majoritet i Ukraina vet mycket väl vem som bär skulden och öppet diskuterat detta men när deras ledning går ut i västmedia och säger motsatsen skriver DN självklart som de säger (allt för att låtsas vara ”neutrala” fast i det här fallet betyder det att stå på Ukrainas sida).

 4. Profilbild för Andrej
  Andrej

  kravaller i Tallinn när rysktalande protesterade mot att man flyttade den okände soldatens grav – då skriver om att det var pöbeln som slog sönder fönster etc. Demostrationer i Riga (100 personer arresterades) och Vilnius – inte ett ord om pöbeln.
  DN får inte avvika från sin linje som bestäms AV familjen Bonnier.

 5. Profilbild för Alex Grön
  Alex Grön

  Märk att det är TT och inte DN:s egna redaktion som rapporterat, dock så har man publicerat det och skulden läggs därför på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *