Demokrati a la Europa


Ryssland är medlem i Europarådet och betalar, liksom andra, en dryg avgift för detta, faktiskt den högsta av alla medlemmar och på frivillig basis. I förrgår var det möte i Europarådet angående krisen i Ukraina och Aleksej Pusjkov, som är ledare för den ryska delegationen, fick inte ens yttra sig! (http://swedish.ruvr.ru/news/2014_04_09/Europaradet-lyssnar-inte-pa-Ryssland-0657/). En nederländsk delegat, som var kritisk till det europeiska förhållningssättet, blev bryskt avbruten av mötesordföranden. I andra sammanhang uppmanas Ryssland att bidra till en lösning av krisen i Ukraina, men får i detta viktiga forum inte ens yttra sig!

Den pro-ryske ukrainske presidentkandidaten Oleg Tsarev från Regionpartiet, ville besöka ett sjukhus dit skadade aktivister från ett protestmöte dagen innan förts. Folk från högra sektorn hade där slagit ner och dödat de protesterande. Samma högermänniskor gick då till anfall mot presidentkandidaten. Dessutom hade de skadade på sjukhuset flyttats till andra platser inför det känsliga besöket. Inga reaktioner från EU – man tycker det är ok. (http://www.dk.ru/news/v-nikolaeve-bylo-soversheno-napadenie-na-kandidata-v-prezidenty-careva-236846869)

I gårdagens Sydsvenskan skriver man att man väntar på Moskvas illvilja. Trots att ryska språket diskriminerats i Ukraina, trots att man från Kiev skickat trupper mot Donetsk, Charkov och andra städer i östra Ukraina med en majoritet av ryska invånare, trots att Ryssland har fordringar på närmare 17 miljarder dollar i bl.a. uteblivna betalningar för gjorda gasleveranser till landet och trots detta fortsätter att leverera gas, trots att man redan skänkt 3 miljarder dollar som akut hjälp till landet, trots att ryska tv-kanaler förbjudits sända i Ukraina, snackar man om illvilja! EU har hittills inte bidragit med annat än vackra ord, men fortsätter anklaga Ryssland.

På en presskonferens med Obama nyligen fick inte ryska journalister närvara. Kända reportrar på Pervy Kanal har fått sanktioner på sig. I DN idag stoltserar rubriken ”Putin hotar stänga gaskranarna”. Det som sagts är att man vill ha ett möte med alla inblandade parter för att diskutera och lösa problemet att Ukraina inte betalat för gjorda gasleveranser och inte vill betala enligt gemensamt godkända och ingångna avtal!

NATO släppte igår bilder på ryska trupper stationerade nära den ukrainska gränsen – som att Ryssland inte skulle få ha trupper var de vill på sitt eget territorium! Saken var bara den att bilderna visade sig vara tagna förra året!

Man gör vad vill med sanningen och fortsätter rysshetsen i ett helt oacceptabelt och för demokratier fullständigt oacceptabelt tempo. Ryssland vill ha möten, diskussioner, söker rättvisa och internationella och långsiktiga lösningar. USA och EU slår dövörat till.

, , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *