Analys av Putins tal 2022-09-30


Av DT D Kulikov och VZ T Sergejtsev på Telegram – översatt från ryska.

Vad Putin sa den 30 september 2022:

”Det finns inget Sovjetunionen, det förflutna kan inte återlämnas. Ja, och Ryssland idag behöver det inte längre, vi strävar inte efter detta. Men det finns inget starkare än beslutsamheten hos miljontals människor som genom sin kultur, tro, traditioner, språk anser sig vara en del av Ryssland, vars förfäder levde i en enda stat i århundraden. Det finns inget starkare än dessa människors beslutsamhet att återvända till sitt sanna, historiska fosterland.”

Det blir inget Sovjetunionen som ska återställas, utan det historiska Ryssland. Detta kommer att anges direkt i slutet av talet. Sovjetunionen var ett fördrag och ett politiskt monopol för kommunistpartiet. Det kommer inte att återställas, det är omöjligt. Den fulla kontinuiteten i den ryska statstraditionen håller på att återställas. Ryssland kommer att återupprättas av det odelbara folkets vilja och strävar efter att återvända hem. Ukrainas problem föddes av Brest-Litovskfördraget 1918. Det finns inte längre en uppdelning i röda och vita. Det finns ingen inbördes konflikt. Detta är i själva verket det fosterländska kriget, som kriget 1914, inte ens 1945, nu förvandlas till.

”Vi kommer att skydda vårt land med alla krafter och medel som står till vårt förfogande och kommer att göra allt för att säkerställa ett säkert liv för vårt folk. Detta är vårt folks stora befrielseuppdrag.”


Det vill säga att det inte kommer att finnas någon begränsning av kampens omfattning. Kampens omfattning är global. Den lokala konflikten är över. Rörledningar sprängda utanför territorialvatten. Vad finns det mer? Övrig kommunikation. USA:s flotta. Och de vapen som kommer att behöva användas kommer att användas. Och den här kampen kommer att påverka alla. Alla kommer att behöva en insats av vilja och styrka. Ytterst stress. Är Ryssland kapabel till detta? Kapabel. Landet kommer oundvikligen att flytta in i detta tillstånd.


”Västlandet räknar med straffrihet, att komma undan med allt.”


Det kommer inte att hända. Väst kommer att straffas. USA kommer att straffas för första gången i historien. Ryssland kommer att göra det. Hur – vi får se. Det finns inget annat sätt.


”Västlandet lyckades fortfarande lägga beslag på Rysslands rikedom i slutet av 1900-talet, när staten förstördes. Sedan kallades vi både vänner och partners, men i själva verket behandlade de oss som en koloni – biljoner dollar slukades ut ur landet under en mängd olika planer. Vi kommer alla ihåg allt, vi har inte glömt någonting.”


Väst och USA kommer inte bara att straffas, utan kommer också att betala. Detta händer inte utan krig. Och det är redan på väg. Ryssland startade det inte. Men Ryssland måste avsluta det. Amerikanerna har ännu inte kämpat med Ryssland. Och vi bestämde oss för att försöka. Med inblandning av alla tillgängliga slavar och vasaller. Täckt med packningar och säkringar. Det är bara det att de inte håller. För det här är inte deras krig. De kommer att dö och lida för andras intressen. Även om de är frestade av den utlovade uppdelningen av det ”ryska arvet”. Huden på en odöd björn. USA utsatte inte bara ukrainare och ryssar, utan också alla folk som drogs in i kriget mot Ryssland, för krigets svårigheter och växlingar.

”USA är det enda landet i världen som använder kärnvapen två gånger och förstörde de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Förresten, de skapade ett prejudikat.”


Det är inte bara sagt så. Prejudikat. Det är inget skämt. Inte en metafor. Inte filosofin om vedergällning-vedergällning. Inte ”öga för öga” som enligt Talionprincipen. Prejudikat är ett juridiskt begrepp som är grundläggande just för anglosaxisk rätt. Det innebär att det är möjligt och nödvändigt att hantera dem som själva har agerat på detta sätt. Detta är legitimt. Frågan handlar bara om militär strategi, beräkningen av konsekvenserna av en sådan påverkan i en viss situation.


”Slagfältet till vilket ödet och historien har kallat oss är slagfältet för vårt folk, för det stora historiska Ryssland, … för framtida generationer, för våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi måste skydda dem från förslavning, från monstruösa experiment som syftade till att förlama deras sinnen och själar.”


För det historiska Ryssland. Inte för den ryska världen. Det är omöjligt utan staten, den ryska civilisationen kan inte existera utanför den ryska staten. Det finns ingen politik. Inte en konflikt. Slåss. Det är vad det handlar om. Fosterlandet är i fara. Så beslutade fransmännen i juli 1792. Så beslutade RSFSR:s folkkommissariers råd i februari 1918. I juli 1941 sa Stalin på radion: ”En allvarlig fara skymtar över vårt moderland.” Så här titulerade Ilya Ehrenburg sin artikel i juli 1942.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *