Allvarlig upptrappning i Ukraina


Idag utropade en grupp demonstranter i parlamentet i Donetsk en folkomröstning till senast maj att ta ställning till om man ska bli en självständig republik av Ryssland. Efter veckors ohörsammade skrik att få diskutera en federativ lösning med Kiev, har man nu alltså övergivit en sådan lösning inom Ukraina. Ryssland har den senaste tiden enträget framfört att man måste sitta ner tillsammans med EU och USA för att hitta en lösning i Ukraina. Denna lösning måste innebära att de östliga regionerna bildar en federation inom Ukraina med självständiga parlament. Senast idag framfördes detta i the Guardian av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Hittills har dessa vädjanden varit utan nämnvärd respons. Man ser mönstret från Krim upprepa sig! Konsekvenserna kan bli mycket allvarliga.

Vad som nu är mycket oroande är att amerikanska legosoldater och trupper skickats mot Donetsk. Situationen i Lugansk och Charkov ligger nära att gå samma väg. Med en befolkning på 97% ryssar i Donetsk, kommer Ryssland knappast acceptera att våld sätts in mot dessa. Och EU vägrar att ens tillsammans diskutera situationen. Man häpnar åter.

,

Ett svar till ”Allvarlig upptrappning i Ukraina”

  1. Profilbild för Björn Thylander - Vanligt & Vänligt

    – Ja, det blir självklart allvarliga problem när kuppmakare gör revolution och befolkningsgrupper eller landsdelar inte vill följa med mot dom nya målen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *