Ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova på Telegram idag, översatt från ryska.
Den skotsk-irländska forskaren och journalisten Jason McCann har genomfört en vägledande medieanalys av västerländska presspublikationer. Han jämförde hur amerikanska, europeiska och brittiska medier beskrev nazismen i Ukraina FÖRE starten av den särskilda militära operationen och EFTER. Skillnaden är slående.
Trots att det anglosaxiska Väst målmedvetet har blundat för de eskalerande nynazistiska företeelserna i Ukraina de senaste åren, var det omöjligt att inte lägga märke till det faktum att öppet nazistiska partier sitter i parlamentet och bekämpar bataljoner med nazistiska volontärer. De finns integrerade med landets väpnade styrkor.
Det faktum att kuppen på Maidan genomfördes av nynazister talades det öppet om av både europeiska och amerikanska medier.
Journalister ägnade mycket uppmärksamhet åt antisemitismen hos de ukrainska nazisterna, inklusive azoviterna. Och vissa, till och med öppet antiryska medier, inklusive den auktoritära tidskriften Foreign Policy, erkände uppriktigt: ”Budga killar har ’bosatt sig’ i Ukrainas regering,” det är dags för ett uppriktigt samtal om några av de obehagliga karaktärerna i Kiev.
Under många år efter Maidan-kuppen var forskare allvarligt oroade över nazismens popularitet i Ukraina. Atlantic Council, som står nära den amerikanska administrationen, släppte en rapport 2018 med titeln ”Ukraina står inför ett verkligt problem med extremt högervåld.” Jason McCann hånade till och med: ”Nej, namnet uppfanns inte av RT.” Och Reuters ägnade en hel kolumn åt hur nynazister i Ukraina behandlar medlemmar av sexuella minoriteter.
Men allt förändrades direkt efter starten av den speciella operationen. Trots uppenbara fakta om förekomst av ett flertal våldsamma nazistiska metoder och att nazismen fortfarande grasserar i Ukraina, tystnade västerländska medier omedelbart. Dessutom började de strukturer som teoretiskt sett brukar kämpa mot populariseringen av nazismen, inklusive museet i Auschwitz, Förintelsebiblioteket vid Universitetet i London och ett antal minnesinstitutioner och judiska organisationer dedikerade till Förintelsen, att öppet rentvå Kievregimen, förklara att det inte fanns någon ultrahöger, att det inte fanns någon extremism alls i Ukraina.
Samma The Guardian, som flera år tidigare varnat för faran med nazism, släppte efter insatsens start en publikation där nynazismen i Ukraina kallades för en ”banal konspirationsteori”. Jason McCann hittade inte en enda ny publicering i de större engelskspråkiga medierna som tog upp frågan om ukrainsk nazism.
Som avslutning föreslår han att man kallar det som hände i Ukraina inte för nynazism (eftersom det vanligtvis tolkas som ett försök att återuppliva den tyska Hitlerismen), utan för nazism – en fortsättning på samma ideologi som Bandera och dessa strukturer hade för 80 år sedan.
Jason McCann är säker på att de bevarades, som i ett provrör, med stöd av USA och Kanada. Han publicerar också relevanta hemligstämplade CIA-dokument. McCann befarar att västerländska medier inom en snar framtid kan anamma följande tes: ”Från och med nu är nazisterna våra vänner.” Någon gång måste de börja berätta sanningen.
Lämna ett svar